Wednesday, January 29, 2014

51gerai ‘lenyap’

Sumber Harian Metro
Shah Alam: “Hancur hati saya melihat gerai diusahakan sejak 23 tahun lalu musnah sekelip mata dan lebih mengecewakan gerai menjual barangan runcit ini satu-satunya mata pencarian utama saya dan keluarga,” kata peniaga runcit A N Gopal, 81, selepas gerainya di Pasar Baru Sri Muda, Seksyen 25 di sini, terbakar, awal pagi semalam.
Dalam kejadian jam 3.30 pagi, 51 daripada 387 gerai menjual pelbagai barangan runcit dan pakaian musnah menyebabkan semua pemiliknya menanggung kerugian kira-kira RM600,000.

Gopal berkata, dia hanya dimaklumkan kebakaran itu oleh seorang rakan yang berniaga di pasar sama kira-kira jam 4 pagi sebelum dia dan ahli keluarganya bergegas ke pasar berkenaan.
Menurutnya, sebaik tiba, api sudah marak membakar gerainya dan beberapa gerai lain dan cubaan menyelamatkan barangan runcit disimpan dalam gerai gagal kerana api marak cepat.

“Rakan menghubungi saya dan meminta terus datang ke kedai. Bagaimanapun, dia hanya meminta datang segera dan tidak memberitahu apa yang berlaku kerana tidak mahu saya terkejut.

“Saya kerugian kira-kira RM100,000 selepas pelbagai barangan runcit seperti beras, tepung dan barangan makanan musnah,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.
Foto
ANTARA gerai di Pasar Baru Sri Muda yang musnah.
Katanya, dia kini menunggu laporan lengkap Jabatan Bomba dan Penyelamat selain memikirkan sama ada untuk membuka gerai lain sementara menunggu gerai yang musnah itu dibina semula.

Sementara itu, Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Shah Alam Ahmad Zaidi Safuan berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 3.39 pagi sebelum jentera pertama dari Balai Bomba dan Penyelamat Kota Anggerik tiba 19 minit kemudian.
Menurutnya, pihaknya terpaksa menyembur air di kawasan gerai bersebelahan terlebih dulu bagi mengelak api dari gerai yang terbakar itu merebak ke kawasan bersebelahan.

“Api marak cepat kerana struktur gerai diperbuat daripada kayu. Bagaimanapun, kita dapat mengawal api pada jam 7 pagi dan kebakaran dapat dipadamkan sepenuhnya sejam kemudian.

“Siasatan awal mendapati kebakaran dipercayai bermula di kawasan tengah deretan gerai berkenaan dan pasukan forensik kebakaran dan anjing pengesan sudah dihantar ke tempat kejadian bagi mengenal pasti punca kebakaran,” katanya.



Panduan Makan Di Luar selepas aktiviti luar.


MAKAN DI LUAR: PILIH DENGAN BIJAK
 
Makan di luar telah menjadi perkara biasa bagi penduduk Malaysia. Membeli makanan yang telah siap dimasak atau makan di luar merupakan cara mudah untuk menikmati makanan. Walau bagaimanapun para pengguna mestilah membuat pilihan secara bijak dari aspek pemilihan premis makanan, tahap kebersihan pengendali makanan dan jenis pemilihan makanan.
Makan hanya di premis yang bersih. Jika anda makan di luar, pilihlah tempat:
 
  1. Keadaaan keseluruhan premis yang baik seperti terletak jauh dari jalan raya, bebas dari
    binatang yang berkeliaran, lalat, habuk, lipas dan tikus.
  2. Mempunyai kawasan persekitaran premis yang bersih serta mempunyai aliran udara yang baik.
  3. Lengkap dengan kemudahan asas seperti bekalan air yang bersih dan selamat, elektrik, saliran
    longkang, tong sampah yang bertutup, sisa dibuang dalam beg plastik.
  4. Mempunyai kemudahan kebersihan yang lengkap seperti tandas yang bersih, tempat basuh
    tangan yang menpunyai sabun cecair dan kain lap yang mencukupi.
  5. Peralatan bersih dan sempurna serta meja bersih.
  6. Makanan yang telah siap dimasak mesti ditutup, makanan diperagakan dalam keadaan panas.
  7. Menudung makanan yang telah siap dimasak.
  8. Tidak menindih makanan semasa menghidang.
  9. Menggunakan tuala khusus untuk mengelap tangan, meja dan pinggan mangkuk.
 
Pilihlah pengendali makanan yang:
 
  1. Tidak merokok, makan sirih, makan atau minum semasa mengendali makanan.
  2. Berkuku dan berambut pendek.
  3. Membasuh tangan selepas ke tandas dan sebelum menyediakan makanan serta selepas
    mengendalikan makanan mentah seperti ayam, daging, ikan dan sebagainya.
  4. Tidak bersin, batuk atau meludah ke arah makanan.
  5. Menggunakan penyepit, sudu, garpu semasa mengambil makanan
 
Pilihlah makanan yang berkhasiat dan seimbang. Buatlah pilihan makanan dengan bijak mengikut garis panduan berikut :
 
  1. Pelbagaikan pilihan makanan berpandukan piramid makanan
  2. Banyak memakan makanan yang kaya dan diperbuat dari bijirin dan ubi
  3. Tambahkan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan
  4. Pilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol
  5. Pilih makanan yang mengandungi kurang gula dan garam
  6. Pilih minuman yang kurang atau tidak bergula
  7. Makan untuk keperluan bagi mencapai berat badan yang sesuai
  8. Nikmatilah makanan anda Jaminan makanan yang selamat hanya diperolehi dari premis
    makanan yang bersih dan nikmatilah makanan untuk kesihatan.

Bergambar bersama Mantan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan
Dato Seri Rais Yatim di Pejabat Penerangan Malaysia Daerah Jelebu