Thursday, July 26, 2012

Khasiat buah-buahan tempatan kita.





Khasiat buah-buahan tempatan.
Semasa kegawatan ekonomi, para pengguna mengeluh bahawa kebanyakkan harga barangan naik terutamanya barangan makanan. Namun mereka tidak pilihan melainkan terpaksa membelinya, walaupun harganya meningkat, kerana barangan makanan merupakan keperluan asa kehidupan.

Makanan penting untuk tumbesaran dan kehidupan harian manusia. Kita memerlukan pelbagai jenis zat makanan untuk memastikanbadan kita kuat dan sihat. Kita perlu memakan pelbagai jenis makanan untuk mendapat nutrient yang seimbang. Salah satu makanan yang penting serta berkhasiat ialah buah-buahan

Walau bagaimana pun, buah-buahan import seperti Oren, epal dan anggur dikelaskan sebagai buah-buahan yang mahal harganya. Oleh kerana itu kita wajar mengambil buah-buahan tempatan kita, yang mempunyai khasiat makanan. Iklim di Malaysia amat sesuai dengan  tumbuhan buah-buahan tempatan kita, lebih segar di tambah dengan harga yang lebih murah dari buah yang di import dari luar Negara. Rasanya sedap juga mempunyai khasiat tinggi untuk badan kita. Kita di galakan menanam buah-buahan tempatan di kawasan pesekitaran rumah atau di kawasan kebun di kampong-kampong jug ataman perumahan.

Antara buah-buahan tempatan yang mempunyai khasiat kepada badan kita:

1.    Buah Pisang – Memberi sumber tenaga yang segera, membantu untuk mengatasi masalah sembelit, mengandungi tryptophan sejenis protein yang membolehkan badan mengubahnya menjadi serotonin yang akan membantu anda berasa relaks dan gembira dan boleh merangsangkan pengeluaran hemoglobin di dalam darah. Keadaan ini dapat membantu mencegah anemia.

2.    Buah Betik – Mempunyai serat yang dapat mencegah toksin di dalam usus besar, mengandungi antioksidan, kaya dengan papain sejenis enzim yang baik untuk proses pencernaan makanan, baik untuk jantung dan membnatu pemulihan luka bada badan.
3.    Buah Jambu batu – baik untuk sembelit, berkesan dalam menurunkan kadar kolesrerol dan tahap glukosa dalam badan, bahan antioksidanyang berkesan, membantu memperbaiki keadaan kulit dan mencegah masalah kulit dan Jus jambu batu yang mentah dapat melegakan penyakit batuk dan selesema.

4.    Buah Tembikai – dapat membantu mengurangkan risiko untuk mendapatkan kanser prostat dan penyakit kardiovaskular, biji tembikai ialah sumber protein yang baik, dapat meningkatkan system imunisasi supaya tidak mudah diserang penyakit, kaya dengan Vitamin B yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga dan mengawal tekanan darah.

5.    Buah Nenas – Mengandungi potassium yang tinggi dengan kandungan sodiumyang kecil, iaitu membantu menurunkan tekanan darah, melindungi daripada masalah mata yang berkaitan dengan umur kerana ianya kaya dengan bahan antioksidan, membantu untuk membina tulang yang sihat, membantu untuk mengurangkan batuk dan mencairkan lender, melindungi badan kita daripada radikal bebas yang akan menyerang sel yang sihat, membantu untuk membina system imunisasi dadan semula jadi dan menghalang untuk membentukan plak. ( Sekian dari sapar Sutir) 








No comments:

Post a Comment