Khasiat buah-buahan tempatan.
Semasa kegawatan ekonomi, para pengguna mengeluh bahawa
kebanyakkan harga barangan naik terutamanya barangan makanan. Namun mereka
tidak pilihan melainkan terpaksa membelinya, walaupun harganya meningkat,
kerana barangan makanan merupakan keperluan asa kehidupan.
Makanan penting untuk tumbesaran dan kehidupan harian
manusia. Kita memerlukan pelbagai jenis zat makanan untuk memastikanbadan kita
kuat dan sihat. Kita perlu memakan pelbagai jenis makanan untuk mendapat
nutrient yang seimbang. Salah satu makanan yang penting serta berkhasiat ialah
buah-buahan
Walau bagaimana pun, buah-buahan import seperti Oren,
epal dan anggur dikelaskan sebagai buah-buahan yang mahal harganya. Oleh kerana
itu kita wajar mengambil buah-buahan tempatan kita, yang mempunyai khasiat makanan.
Iklim di Malaysia amat sesuai dengan tumbuhan
buah-buahan tempatan kita, lebih segar di tambah dengan harga yang lebih murah
dari buah yang di import dari luar Negara. Rasanya sedap juga mempunyai khasiat
tinggi untuk badan kita. Kita di galakan menanam buah-buahan tempatan di
kawasan pesekitaran rumah atau di kawasan kebun di kampong-kampong jug ataman perumahan.
Antara buah-buahan tempatan yang mempunyai khasiat kepada
badan kita:
1. Buah
Pisang – Memberi sumber tenaga yang segera, membantu untuk mengatasi masalah
sembelit, mengandungi tryptophan sejenis protein yang membolehkan badan
mengubahnya menjadi serotonin yang akan membantu anda berasa relaks dan gembira
dan boleh merangsangkan pengeluaran hemoglobin di dalam darah. Keadaan ini
dapat membantu mencegah anemia.
2. Buah
Betik – Mempunyai serat yang dapat mencegah toksin di dalam usus besar,
mengandungi antioksidan, kaya dengan papain sejenis enzim yang baik untuk
proses pencernaan makanan, baik untuk jantung dan membnatu pemulihan luka bada
badan.
3. Buah
Jambu batu – baik untuk sembelit, berkesan dalam menurunkan kadar kolesrerol
dan tahap glukosa dalam badan, bahan antioksidanyang berkesan, membantu
memperbaiki keadaan kulit dan mencegah masalah kulit dan Jus jambu batu yang
mentah dapat melegakan penyakit batuk dan selesema.
4. Buah
Tembikai – dapat membantu mengurangkan risiko untuk mendapatkan kanser prostat
dan penyakit kardiovaskular, biji tembikai ialah sumber protein yang baik,
dapat meningkatkan system imunisasi supaya tidak mudah diserang penyakit, kaya
dengan Vitamin B yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga dan mengawal tekanan
darah.
5. Buah
Nenas – Mengandungi potassium yang tinggi dengan kandungan sodiumyang kecil,
iaitu membantu menurunkan tekanan darah, melindungi daripada masalah mata yang
berkaitan dengan umur kerana ianya kaya dengan bahan antioksidan, membantu
untuk membina tulang yang sihat, membantu untuk mengurangkan batuk dan
mencairkan lender, melindungi badan kita daripada radikal bebas yang akan
menyerang sel yang sihat, membantu untuk membina system imunisasi dadan semula
jadi dan menghalang untuk membentukan plak. ( Sekian dari sapar Sutir)
No comments:
Post a Comment